Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  BETÖLTÖTTE TIZEDIK ÉVÉT A KASZINÓ EGYÜTTES

 

Kép

 

A Honvéd Jász Kaszinó Kulturális Egyesület megalakulása után hamarosan kiderült tagjai között sokan vannak, akik szívesen foglalkoznak a zenével. Többen tagjai voltak a városban működő különböző kórusoknak, együtteseknek.( vannak akik ma is aktív tagjai más kórusnak )

Így merült fel bennünk Matécsa László nyá. örnaggyal együtt-aki nem csak szeretett de tudott is énekelni-alakítsunk egy saját együttest a Honvéd Jász Kaszinón belül.

1998 őszén erre sor is került. Az 1998. októberi Kaszinó Program erről így adott hírt: ” Októberben megalakul a Jász Kaszinó Együttes Matécsa László vezetésével. Az egyesületet képviselő együttes fellépéseit a Kaszinó finanszírozza. Az együttes alapító tagjai: Matécsa László, Kása Józsefné, Kása József, Rékasi Lászlóné, Kövér István.Kép

                                 Sajnos az ígéretes kezdést Matécsa László hirtelen, váratlan halála megakasztotta. Nem sokkal a megalakulás után 1998 őszén tragikus hirtelenséggel elhunyt a vezető Matécsa László.

1999-ben aztán újjáalakult az együttes. Az 1999.-es áprilisi Kaszinó Program erről így ír:” Március 12-én megalakult a Kaszinó (kis) Együttes Kása József vezetésével. A próbákat minden 2. hét pénteken 15-17 –ig tartja. (először március 26-án tartotta.” Már 1999-ben ötször lépett fel a Kaszinó Együttes. A”hazai „ közönség előtt 1999 július05-én a Honvéd Jász Kaszinó megalakulásának hetedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen A Jászkürt újság 1999.júl.10. számában erről így ír: „ A hölgyek élénk és  tartós érdeklődése is hozzájárult ahhoz,hogy a Kaszinó Együttes megalakuljon Kása József és Egervölgyi Józsefné áldozatos munkája eredményeként. Négy fő citerás, egy köcsögdudás és őt énekes lépett fel a színpadra. A premier jól sikerült, a városnak újabb kulturális közössége született. „     

Kép

              Az újságíró jó érzékkel fogta meg a lényeget, hogy nem csak az egyesület számára teremtődött érték, hanem a városnak is született újabb kulturális közössége. Ezt misem bizonyítja jobban, mint az , hogy az elmúlt valamivel több, mint tíz esztendő alatt az együttes 67 alkalommal lépett fel és adott műsort nem csak a városban, hanem a Jászságban is.. Színvonalas műsoraikkal, átéléssel előadott számaikkal szórakoztatták a betegeket, a nyugdíjasokat, időseket, gyerekeket, óvodásokat, nőket és férfiakat egyaránt. Felléptek nyugdíjas klubok, a Mozgáskorlátozott Klubja, a Sztómások Klubja tagsága előtt, szerepeltek Falunapon, óvodában, Nőnapi rendezvényen, Farsangi délutánon, legutóbb pedig Abasáron a Katonadal-Bordal Fesztiválon. Mindenűt nagy sikert arattak, kivívták a nézők elismerését.

Elmentek mindenhova ahová csak hívták őket nem sajnálva idejüket, fáradságukat. Rengeteg próba , gyakorlás van a mögött a színvonalas produkciók mögött, amellyel meglepik a hallgatóságaikat, holott a fizetésük csak a közönség tapsa, hálája, elismerése. A Honvéd Jász Kaszinó erejéhez mérten támogatta az együttes munkáját, fellépéseit. Biztosított tagjai számára fellépő ruhát, a próbálási lehetőséget.

 

Kép

A Kaszinó Együttes második vezetője, Kása József 2000-ben váratlanul meghalt és ezután Egervölgyi Józsefné és Kövér István  nyá.zászlós vezetésével működik tovább az együttes.. Az évek folyamán változott a Kaszinó Együttes személyi összetétele. Ma mintegy tizenhatan tagjai.. Egervölgyi Józsefné, Kövér István Kása Józsefné, Elek Erzsébet, Rékasi Lászlóné, Bolla János,Lajkó Istvánné, Nyitó Ferencné, Kovács Gyuláné, Taliga Péterné, Kaló Jánosné,  Boros József, Bugyi Kálmánné, Fülöp Gábor, Bátori Lászlóné, Tukora Sándorné.

 Tagjai voltak még: Szlobodnyik Annamária, Mészáros Péter, Nagy Imre, Sinka Györgyné, Mizseiné Benke Mária, Sas Lajosné.

                                    Külön meg kell emlékeznünk a két alapító vezetőről akik sajnos már nem lehetnek közöttünk: Matécsa László és Kása József nyugállományú katonatisztekről aki emberségükkel szakmai hozzáértésükkel kivívták az együttes tagjainak , és a Kaszinó elismerését. Emléküket mindig megőrizzük. De szólni kell külön Egervölgyi Józsefnéről aki korát meghazudtolva fiatalos lelkesedéssel, és nagy szakmai hozzáértéssel készíti fel az együttes tagjait a szereplésre.

Nem feledkezhetünk meg Kövér Istvánról sem aki mint az együttes jelenlegi vezetője nagyon sokat tett és tesz az együttes érdekében. Van egy hobbija is melyet kevesen, ismernek: a hangszerek gyűjtője Ő. Egyszer talán megismertet bennünket a gyűjteményével. És természetesen az együttes tagjainak is kijár az elismerés , mert ha Ők nem lennének, akkor nem lehetett volna leírni ezeket, a sorokat. Köszönet és hála az Együttesnek azért a sok élményért, hangulatért mellyel megörvendeztettek bennünket. Reméljük egyszer a város is észreveszi , hogy él, és működik egy együttes  amely szerves része a Jászberény kulturális életének, és nélkülük szegényebb lenne a város. A Honvéd Jász Kaszinó büszke együttesére és a jövőben is mindent megtesz a Kaszinó Együttes érdekében.

 

Jászberény, 2009. június.10.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                              Bodonyi Péter

                                                                                HJKKE elnök

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

5100 Jászberény Csángó ú. 12

(Fekete József, 2009.06.11 15:46)

Őszinte szívből gratulálok az együttes munkájához, kívánok sok sikert, egészséget és minél több sikeres fellépést.